Εκπαίδευση

Στην Ορούντα, μέχρι το 1920 λειτουργούσε μικτό σχολείο, στο σπίτι που σήμερα κατοικεί ο κ. Παύλος Μιχαήλ, και βρίσκεται δίπλα από το παλιό Δημοτικό Σχολείο.

Η ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου ολοκληρώθηκε το 1921. Το σχολικό αυτό κτήριο αποτελείτο από μια αίθουσα που έγινε αρρεναγωγείο, ενώ το παλιό λειτουργούσε ως παρθεναγωγείο. Αργότερα, το 1937, το παλιό σχολείο σταμάτησε τη λειτουργία του και το νέο σχολείο έγινε πάλι μικτό, λόγω της μείωσης των μαθητών. Το 1950, κτίστηκε ακόμα μια αίθουσα με την ίδια αρχιτεκτονική όπως την πρώτη αίθουσα. Το 1977-78, προστέθηκε μια νέα αίθουσα στο υφιστάμενο κτήριο.

Αξίζει να αναφερθεί πως παλαιότερα ο δάσκαλος διοριζόταν από την κοινότητα και συμφωνούσε με τον κοινοτάρχη για το μισθό του.

Πηγή:
Κείμενα Κοινοτικού Συμβουλίου Ορούντας

Το 1979, λειτούργησε για πρώτη φορά το Δημόσιο Νηπιαγωγείο, το οποίο στεγάστηκε σε μια ιδιωτική κατοικία. Το 1980, η εκκλησία παραχώρησε ένα οικόπεδο, όπου κτίστηκε το Δημόσιο Νηπιαγωγείο αλλά και το Αγροτικό Υγειονομικό Κέντρο. Αργότερα, το 1985, δημιουργήθηκε πάρκο-παιδότοπος για το Νηπιαγωγείο.

Πηγή:
Κείμενα Κοινοτικού Συμβουλίου Ορούντας


Μιχάλης Φυτίδης

Γεννήθηκε στην Ορούντα το 1904. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Διδασκαλείο με άριστα και διορίστηκε δάσκαλος. Εγκαταστάθηκε στη Μόρφου, όπου ανέπτυξε πλούσια κοινωνική, πολιτιστική και φιλανθρωπική δραστηριότητα. Υπήρξε γραμματέας της Σχολικής Εφορείας Μόρφου και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Μόρφου. Έγραψε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά με γεωργικό, εκπαιδευτικό και λαογραφικό περιεχόμενο. Μετά τον πόλεμο, επανεγκαταστάθηκε στην Ορούντα, όπου συνέχισε να προσφέρει στα κοινά μέχρι το θάνατό του.

Κώστας Παυλίδης

Γεννήθηκε στην Ορούντα το 1915. Στα 20 του ξενιτεύτηκε για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια του. Έζησε για 19 χρόνια στην Αβησσυνία και στο Σουδάν. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συνελήφθη από τους Ιταλούς, επειδή ήταν βρετανός υπήκοος. Κατά τη σύλληψή του, έχασε όλη του την περιουσία και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Κύπρο. Αργότερα, μετά από μια μόλυνση έχασε το πόδι του. Τότε, για να περνά τις ατέλειωτες ώρες του, άρχισε να γράφει. Εξέδωσε δυο βιβλία μέσα από τα οποία εξιστορείται η ζωή του. Τα βιβλία του είναι: «Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη» και «Ανάμεσα στις Συμπληγάδες». Το 1983, βραβεύτηκε για την προσφορά του στη λογοτεχνία από την Παγκύπρια Οργάνωση Αναπήρων.

Πηγή:
Κείμενα Κοινοτικού Συμβουλίου Ορούντας

Φωτογραφικό Άλπουμ

Λεύκωμα Εκδηλώσεων

Εικονική Περιήγηση

Βίντεο

© Copyright 2024 - Ορούντα / Designed & Developed by NETinfo Plc